Április 9

"A holnap felelőssége alól nem bújhatsz ki azzal, hogy ma elbújsz előle."
- Abraham Lincoln

Április 9-e van. Egy ideális világban. Az 5%-ot el nem érő pártok vezetői közös nyilatkozatot adnak ki:

Kovács Gergely (Kétfarkú Kutya Párt) 3%
Juhász Péter (Együtt) 3%
Fekete-Győr András (Momentum) 4%
Thürmer Gyula (Munkáspárt) 1%

Tisztelt Szavazók,

Pártjainknak nem sikerült elérnie az 5%-os parlamenti küszöböt. A pártjainkra adott pártlistás szavaztok így mind elvesztek. Konkrétan 908.802 szavazat veszett oda. Csak azért, mert olyan pártokra adtátok a pártlistán, amik végül nem ütötték meg az 5%-os küszöböt. Közel egymillió szavazat. Ami nem a népszerűbb, 5%-ot biztosan elérni képes ellenzéki pártokhoz került, hanem a kukába. Így a Fideszt erősítette. Mind. Ezért nem lett kormányváltás. Kb. egymillió szavazat miatt.

A kampány alatt mindenkit arra biztattunk, hogy a pártlistán is szavazzatok a pártunkra, holott biztosan lehetett tudni, hogy a pártunk népszerűsége a társadalom körében még nem éri el az 5%-ot. Még nem bizonyítottunk eleget. Még nem dolgoztunk eleget. Még nem szolgáltunk eleget. Még nem ismertek minket elegen. Jól tudtuk ezt mi is, a pártok vezetői. Hibáztunk. Gyávák voltunk. Elsiettük. Türelmetlenek voltunk.

A kampányidőszakban eltitkoltunk előletek egy nagyon fontos körülményt. Úgy gondoltuk, hogy úgysem értenétek meg. 2018-ra a Fidesz hozott egy jelentős törvényi változást a pártfinanszírozással kapcsolatban.* Négy paragrafus az egész törvény, mégsem ültünk le veletek átbeszélni. Négy paragrafus csupán, de óriási hatása volt a tegnapi választásra.

Az új szabály alapján azoknak a pártoknak, amik nem érik el az 1%-ot, az összes kampánypénzt vissza kell fizetniük (2. § (2) b pont). Továbbá a vezető tisztségviselők a saját vagyonukkal felelnek, ha ezt az összeget a pártjuk nem fizetné vissza (2. § (8) bekezdés). 2014-ben csak akkor kellett visszafizetni az állami párttámogatást, ha jogellenesen használta fel egy párt. 2018-ban az 1%-ot el nem érő összes pártnak vissza kell fizetnie a közpénz támogatást. Pártonként többszázmillió Ft-ot.

Ennek a rendelkezésnek óriási hatása volt a tegnapi választási eredményre. Mi, a pártjank vezetői, a saját vagyonunkat kockáztattuk azzal, hogy vajon eléri-e a pártunk az 1%-ot. Ha nem értük volna el, akkor vissza kellett volna fizetnünk azt a többszázmillió Ft-ot pártonként, amit a kampány ideje alatt arra költöttünk, hogy közpénzből magunkat népszerűsítsük. Egyszerű nyereségvágy vezérelt minket abban, hogy arra bátorítsunk mindekit éretlen kis pártként, hogy pártlistán is szavazzatok ránk. Azért tettük, mert nem tudtunk nemet mondani a többszázmilliós állami támogatásnak. Nem tudtunk addig várni, amíg népszerűbbek leszünk. A rabjává tett minket a közpénz.

Bocsássatok meg, hogy az emiatt kidobott közel egymillió szavazat miatt nem lett kormányváltás. Ne haragudjatok! Azt vettük el tőletek, amit a legjobban vártatok tőlünk: a rendszerváltás lehetőségét. Mindezt puszta önérdekből. Gyávák voltunk. Elsiettük. Türelmetlenek voltunk.

----

Ébredj! Még nincs április 9. Még lehet máshogy. Ha az egyéni jelöltek esetében érted, hogy a legesélyesebb ellenzéki jelöltre kell szavazni, akkor a pártlistán miért nem érted, hogy csak az 5%-ot stabilan megütő négy nagyágyú valamelyikére (DK, Jobbik, LMP, MSZP-Párbeszéd) érdemes szavazni? 5% alá mért kispártra a pártlistán ne szavazz! Egyéniben persze szavazhatsz a jelöltjére, ha ő a legesélyesebb, de ne a pártlistán! A kormányváltás érdekében! A kormányváltás érdekében! Ahol VAN ERÉNY, ott van ész is.

Politikai Program 2018 (ERÉNY-TERV): itt

Videóink: itt

Társadalmi Szerződés: itt

Nemzetegyesítő Stratégia: itt

Csatlakozás: itt

IBAN: HU91-12076910-01607895-00100001 (Raiffeisen Bank)

Honlapunk: itt

Évkönyv 2017: itt

Platón Párt Szimpatizánsok Facebook csoportja: itt

Az erény legyen veled!


Oszd meg, és uralkodj!

Kelt: 2018.04.03.

Tisztelettel,

PLATÓN PÁRT

Az erény pártja

A PLATÓN PÁRT Elnökségének jóváhagyásával

A cikk a Facebook-on is megtalálható