Funkcionális analfabéta teszt

"A tényekről, amik elsőre valószínűtlennek tűntek, egy magyarázat lerántja az őket rejtő leplet, és megcsodálhatjuk őket meztelen szépségükben."
- Galileo Galilei

Mindenki megtapasztalja, hogy az összetettebb dolgokhoz értő embereknek gazdagabb a szókincse, és komplexebb magyarázatokat képesek adni egy adott problémára. A rövid és egyszerű magyarázatok száma ugyanis csekély, és az egyszerű dolgok kimerítik őket. Összetettebb dolgok jóval komplexebb magyarázatokat és gazdagabb szókincset igényelnek (erősebb reprezentációs potenciált). Már általános iskolában kiderül, hogy a fontosabb tárgyakból képtelenség átmenni a konyhanyelv használatával. Akinek nem fejlődik a szókincse és nem tud összetett logikai magyarázatokat adni, az megbukik. Nem lehet már negyedik osztályos feleletet sem abszolválni néhány szavas magyarázattal és tőmondatokkal.

Ennek ellenére sokan azt hiszik, hogy a politikában működnek az egyszerű magyarázatok. Holott a politika az egyik legösszetettebb tudomány. Óriási nyerészkedési potenciál van benne, így a bolondok boldogságát (pénzt és hatalmat) keresők kedvelt terepe. Magas szakmai színvonalat igényel, felelősségteljes munka, embert próbáló hivatás. Jogi jártasság szükséges hozzá, máskülönben gyorsan megüti az ember a bokáját. Interdiszciplináris tudás sem árt. Megtévesztés, manipuláció, taktika, stratégia, színjáték és észjáték a politika.

Mégis, vannak, akik képesek elhinni mugukról, hogy a konyhanyelvi szókincs birtokában szakértői e területnek, és szilárd meggyőződésük, hogy ők felelősen tudnak dönteni politikai kérdésekben. Ők reálisnak tartják, hogy a SOROS, a MIGRÁCIÓ, a KERÍTÉS, a CSOK és az ERZSÉBET UTALVÁNY szavak kombinációjából levezethető, hogy melyik politikai formáció a legalkalmasabb a nemzet érdekeinek képviseletére. Jog- és állambölcselet? Jogi alaptan? Alkotmányjog? Római jog? Jogállam? Erény? Erkölcstan? Ugyan már. Kinek kell ez a sok marhaság? Vélik ők. Akik vízimértéket és vájlingot hoznának a sztochasztikus analízis vizsgára.

Mindenkinek javaslunk egy önellenőrző tesztet elvégezni még április 8-a előtt abban az esetben, ha tudni véled a tutit, és szilárd meggyőződésed, hogy a szavazatodnál jobb el sem képzelhető. Íme az önteszt: Fogalmazd meg a döntésed indokait egy összefüggő magyarázatban. Mondd el magadban a magyarázatot, hogy miért szavazol így vagy úgy. Vizsgáld meg a magyarázatodat! Vannak benne nem hétköznapi, szakértelmet igénylő szavak? Összetett logikai állítások szinergiája áll a magyarázatod mögött? Hosszú a levezetés? A magyarázatodban igaz premisszák vannak, és ezekre épülő konklúziók? --- Vagy inkább egyszerű hétköznapi szavakból áll, mint például az ERŐ, SOROS, MIGRÁNS, KERÍTÉS, GYŐZTES, FIATAL, ÚJ, ELSZÁMOLTATÁS, BÖRTÖN, REFORM, stb.? Rövid a magyarázatod? Netán bizonyítatlan és ellenőrizetlen premisszák is vannak benne? Vagy nincsenek is benne premisszák? --- Ha inkább az utóbbi, akkor van egy rossz hírünk. Ebben az esetben valószínűbb, hogy egyáltalán nincs igazad, és a magyarázatod nem képes átfogni a probléma komplexitását, így jó döntés alapja nem lehet. Vagy csak véletlen trafáltál bele a jó megoldásba, de gőzöd sincs, hogy miért az a jó megoldás. Radírral próbálsz integrálni. Ha konyhanyelvi a magyarázatod, akkor inkább hasonlítasz egy megbukni készülő alsós diákhoz, mint felelős szavazóhoz. Funkcionális analfabéta vagy a területhez. Csak gondold át a hasonló élethelyzeteket! Rövid/egyszerű = semmitmondó.

Politikai Program 2018 (ERÉNY-TERV): itt

Videóink: itt

Társadalmi Szerződés: itt

Nemzetegyesítő Stratégia: itt

Csatlakozás: itt

IBAN: HU91-12076910-01607895-00100001 (Raiffeisen Bank)

Honlapunk: itt

Évkönyv 2017: itt

Platón Párt Szimpatizánsok Facebook csoportja: itt

Az erény legyen veled!


Oszd meg, és uralkodj!

Kelt: 2018.03.26.

Tisztelettel,

PLATÓN PÁRT

Az erény pártja

A PLATÓN PÁRT Elnökségének jóváhagyásával

A cikk a Facebook-on is megtalálható