Szavazatszámlálás

"Nem azok döntenek el egy választást, akik szavaznak. Hanem akik a szavazatokat számolják." - Sztálin

Fontos szerepe van a független szavazatszámlálóknak a 2018-as választáson! 11.000-nél is több szavazóhelyiség (szavazókör) lesz 2018-ban. Egy ilyen szavazókörben 600-1500 fő nagykorú állampolgár szavaz. Nincs olyan civil kezdeményezés, ami azt tűzné ki célul, hogy országos lefedettséggel minden szavazókörbe delegál szavazatszámláló biztost. Ez a feladat is a mi vállunkra nehezedik, mert a jelek szerint ha mi nem kezdjük szervezni, akkor senki nem fogja.

A törvényben* korlátozva van, hogy ki lehet jelen a szavazóhelyiségekben a szavazatszámláláskor. Ami még aggályosabb, hogy a szavazókörök által összeszámolt szavazatok összesítéséről csak egyetlen mondat van a törvényben:

"200. § A választási bizottság megállapítja a választás eredményét."

Hogy hogyan és milyen jogállami garanciák mellett, arról egy szó sem esik. Nincsenek ugyanis jogállami garanciák a szavazatok összesítésére. Betáplálják egy Fidesz által megírt szoftverbe, ami kiad egy eredményt, amit kivetítenek a TV csatornákon. Ez nem vicc. Ez tényleg így megy, olvasd el a törvényt.

További hátborzongató tény, hogy egy esetleges választási csalás jogi megtámadására csupán 3 nap áll rendelkezésre (209. § (1) bekezdés). Ennyi idő alatt nem is lehet bekérni mind a 11.000+ szavazókörből a helyi szavazási részeredményeket. Nem is lehet tudni az elérhetőségeit a szavazóköröknek. Másrészt nem is biztos, hogy kiadnák a részeredményeket, mivel mire megkérdezné valaki, az illetők megbízatása már rég megszűnik, és így hivatkozhatnak arra, hogy már nem illetékesek az ügyben. De mire a karakószörcsöki hivatal is kiadná a 687. szavazókör adatait, eltelne fél év. Emiatt gyakorlatilag lehetetlen ellenőrizni, hogy a szavazóköri részösszegek kiadják-e a TV-ben bejelentett végösszeget. Sőt, ha valaki vállalja a sziszifuszi munkát, és bekéri mind a 11.000+ szavazókörből a részeredményeket, akkor sem tud mit kezdeni vele, mert a rövid jogvesztő határidő után már nem lehet megtámadni a választás eredményét.

Emiatt egy módot látunk a képen illusztrált szavazatszámlálási csalás elkerülésére. Mégpedig azt, hogy országos szinten mind a 11.000+ szavazókörbe delegálunk szavazatszámláló biztost, aki a számlálás után azonnal lejelenti az adott szavazókör részeredményeit nekünk. A részeredményeket már könnyen tudjuk összegezni, és össze tudjuk vetni a pártmédiákban megjelent eredményekkel. De ez csak akkor működik, ha mind a 11.000+ szavazókörből be tudjuk gyűjteni az eredményeket. Más utat nem látunk a civil kontrolra. Segíts! A Platón Párt tudna Téged delegálni szavazóbiztosként.

Csak hogy érezd, hogy mennyire fontos ez: Ha minden szavazókör összesített szavazatai esetében a végső összegzésnél a Fidesz csupán 50 darab szavazatot számol a szoftverével hozzá a saját pártjához, amit az ellenzékiektől arányosan elvesz, akkor 11.000*50 = 550.000, azaz több, mint félmillió szavazatot képes saját maga számára elcsalni. Mégegyszer mondjuk: a végső összesítő szoftver belsejét senki nem ismeri, sem a szavazókörök részösszegeinek analitikáját.

Talán mostmár érted az aggodalmunkat. Legyél szavazatszámláló 2018-ban! Szánd rá ezt az egy napot! Add tovább! Csatlakozz a "Szavazatszámláló" facebook csoporthoz

* 2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról

Politikai Program 2018 (ERÉNY-TERV): itt

Videóink: itt

Társadalmi Szerződés: itt

Nemzetegyesítő Stratégia: itt

Csatlakozás: itt

IBAN: HU91-12076910-01607895-00100001 (Raiffeisen Bank)

Honlapunk: itt

Évkönyv 2017: itt

Platón Párt Szimpatizánsok Facebook csoportja: itt

Az erény legyen veled!


Oszd meg, és uralkodj!

Kelt: 2017.11.17.

Tisztelettel,

PLATÓN PÁRT

Az erény pártja

A PLATÓN PÁRT Elnökségének jóváhagyásával

A cikk a Facebook-on is megtalálható