Pártok objektív felelőssége

"Egy politikus a következő választásra tekint. Egy államférfi a következő generációra." - James Freeman Clarke

Minden szakmának megvan a maga veszélyes embere. Ha gyermekfelügyeleti pályára pedofil ember kerül, akkor nem nevelés lesz, hanem megrontás. Ha pilóta pályára öngyilkos hajlamú ember kerül, akkor nem repülés lesz, hanem zuhanás. Ha politikai pályára gyenge erkölcsű ember kerül, akkor nem gyarapodás lesz, hanem korrupció. Ahogyan a többi szakma is kiépíti a saját szűrőit az ilyen helyzetek elkerülésére, úgy a politikának is időszerű kiépítenie a saját szűrőit. A politkába erényszűrő kell. Ezt a szűrőfunkciót a pártoknak kellene ellátniuk, hiszen elsősorban a pártokból kerülnek ki a hatalmi pozícióba jutó emberek.

Orbán Viktor példáján láthatjuk, hogy mi történik akkor, ha gyenge erkölcsű ember jut a hatalom közelébe. Olyan ember, aki otthonról nem erkölcsi tartást és mértékletességet hoz, hanem mértéktelenséget, mohóságot, erénytelenséget. Ennek nincs jó vége soha, ahogy az öngyilkos pilótának vagy a pedofil óvóbácsinak sem. Korrupció, önkény, a jogállam lebontása, off-shore céges közpénzlopás, korrupt ügyészség, propaganda-média, kitartottak, maffiaállam, stb. Azaz életre kel a sötét oldal. Orbán Viktornak nem lett volna lehetősége ezt a rombolást véghezvinni, ha a Fidesz megfelelően ellátta volna szűrőfunkcióját, és alkalmazta volna az önkényuralom ellenszereit és a megelőző intézkedéseket. Ám ezt a funkcióját a Fidesz nem látta el. Ahogyan egyik ismert párt sem hajlandó ezt a funkciót ellátni, mivel mind bűnpárt.

A jogtudományban az objektív felelősség azt jelenti, hogy egy cselekmény vagy mulasztás következményéért az elkövető mindenképpen felel, függetlenül attól, hogy az elkövetés szándékos volt-e vagy gondatlan. Álláspontunk szerint minden pártnak objektív felelőssége van abban, hogy az önkényt, a korrupciót és a jogállam lebontását megakadályozza. Minden pártnak objektív felelőssége van abban, hogy az erénygaranciákat az alapszabályukba foglalják annak érdekében, hogy átláthatóak, önkorlátozók, jogállam-kompatibilisek és jogilag számonkérhetőek legyenek. Ekkor tudják ugyanis ellátni az erényszűrő funkciójukat a pártok. Enélkül mind egy időzített bomba, és csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg egy újabb Orbán Viktor bennük. Ne legyenek kétségeid, az ismert pártok bármelyikéből kinőhet a következő Orbán Viktor.

Az ismert pártok mindegyikét felkértük, hogy vállalják az erénygaranciákat az alapszabályukban. Egyik sem vállalta. Innentől kezdve számunkra mind bűnpárt. Azért, mert felróható módon (akár szándékosan, akár gondatlanul) nem tesznek megelőző intézkedéseket egy újabb önkény és elnyomás ellen, hanem nyitva hagyják az utat a korrupcióhoz, az önkényuralomhoz és a jogállami garanciák lebontásához. A felhívásunk ellenére is!

Gondolkozz el ezeken, és ha a pártlistán bűnpártra készülsz szavazni, akkor legalább előtte tegyél meg mindent azért, hogy a pártod az alapszabályában vállalja az erénygaranciákat! Csak így lesz jogilag számonkérhető, hiszen a létesítő okiratba ütköző működés esetén lehet kérni a felszámolásukat. Ha nem vállalja a párt az alapszabályában az erénygaranciákat, akkor világos, hogy bűnpárt. Egy erényes pártnak ugyanis az erénygaranciák vállalása nem jelent problémát. Egy olyan nevelőnek, aki nem pedofil, nem jelent gondot egy pedofilszűrő garancia vállalása. Az erénygaranciákat csak azok a pártok nem vállalják, amiknek a mivoltával ellentétes az erény, mivel eredendően bűnpártok. Aki bűnpártra szavaz, az pedig egy erkölcsi igénytelen, és a nemzet bajainak okozója. Nem, nem a párt a hibás. Bepróbálkozók mindig lesznek. Az a hibás, aki teret ad egy bűnpártnak.

Politikai Program 2018 (ERÉNY-TERV): itt

Videóink: itt

Társadalmi Szerződés: itt

Nemzetegyesítő Stratégia: itt

Csatlakozás: itt

IBAN: HU91-12076910-01607895-00100001 (Raiffeisen Bank)

Honlapunk: itt

Évkönyv 2017: itt

Platón Párt Szimpatizánsok Facebook csoportja: itt

Az erény legyen veled!


Oszd meg, és uralkodj!

Kelt: 2017.10.27.

Tisztelettel,

PLATÓN PÁRT

Az erény pártja

A PLATÓN PÁRT Elnökségének jóváhagyásával

A cikk a Facebook-on is megtalálható