A platós taxi

"Hálásak lehetünk a tükörnek, hogy csak a külsőnket mutatja." - Samuel Butler

Vannak szavazók, akik egy pártot a vezetője és az ígéretei alapján ítélnek meg. Ezáltal azt is tudni vélik, hogy mire számíthatnak a párttal kapcsolatban. Nagyobbat nem is tévedhetnének. Nem a vezető vagy az ígéretek a fontos. Hanem a pártberendezkedés. A párt alapszabálya. Végső soron pedig a párt alapszabályában vállalt erénygaranciák.

Képzeld el, hogy beszállsz egy taxiba. Becsukod az ajtót. Innentől kezdve elvesztetted az irányítást az életed felett. Amikor kiválasztottad, hogy melyik taxiba ülsz, ugyanúgy választottál, mint amikor négy évente egy pártra szavazol. Szimpatikus volt a vezető, nyakkendő volt rajta. Mi baj lehet? Beültél mögé. Miután szavaztál, elvesztetted az irányítást. Ott ülsz a taxiban a vezető mögött, és elmondod, hogy hova szeretnél menni. Elindul a taxi.

Egy idő után észreveszed, hogy egészen másfelé megy, mint amerre Te szeretnél menni. Arra megy, amerre ő akar. Ügyeket intéz itt, ügyeket intéz ott, a város másik felén. Időnként hoz egy köteg készpénzt, az anyósülésen már egy rakás pénzköteg van felhalmozva. Hiába szólsz a vezetőnek, hogy mostmár vigyen már oda, ahova Te akarnál menni, a taxivezető csak a saját ügyeit intézi tovább egész nap. Fusizik.

Amikor már nagyon mérges, ki akarsz szállni hosszú órák után, ám ekkor szól a vezető: Várj! Mutatok valamit! Bemegy egy autószalonba, és a nagy rakás pénzéből vesz egy luxusautót. Mondja Neked: Erősödik és büszkül a taxitársaság. Minden jól megy. Átülhetsz ebbe a szuper luxustaxiba (megkapod a lehetőséget), csak maradj még. Elvisz oda, ahova szeretnéd. - Ígéri.

Jó, hiszel a taxivezetőnek újra. Átülsz a luxusautóba. Ám a vezető ugyanúgy a saját ügyeit intézi egész nap. Maszekol. Te meg csak bambán nézed, ahogy útközben vesz házakat, kikötőket, termőföldeket, bányákat, gyárakat. Te meg csak ülsz mélán a hátsó ülésen. Persze a taxióra ketyeg, és a díjat majd ki kell fizetned. A végén mérgedben kiszállsz, fizetsz, és egy másik taxitársaság autójába szállsz be.

Ennek a taxinak is szimpatikus volt a vezetője, nyakkendő volt ezen is, még meg is volt fésülködve. Hát mi baj lehetne? Beszálltál a taxijába. Megmondtad, hogy hova akarsz menni. Elindul a taxis, de aztán látod ám, hogy ez is ugyanazt csinálja veled. Egész nap csak maszekol, svarcol. Te meg csak bambán nézed a hátsó ülésről, és nem jutsz el oda, ahova kérted, hogy elvigyen. Úgyhogy innen is kiszállsz.

Végigsétálsz az álló taxisok előtt reménnyel bizakodva. Egyik taxitársaságot követi a másik. Mind fuvarra vár. Próbálsz választani, hogy melyik vezető visz majd oda, ahova Te szeretnéd. Elvégre ez lenne a taxivezető feladata, nem? Hogy oda vigyen, ahova Te akarod. Ahova Neked jó.

Mosolyognak a taxivezetők, hízelegnek, ígérgetnek, kedvezményekkel csábítanak, stb. Van egy vezető, aki kikiabál a kocsijából, hogy ő a legjobb vezető. Ő már sok bizonytalan vezetőt látott, és bizony egyik sem volt szívderítő látvány. Ezzel arra utalt, hogy ő a legjobb vezető a világon. Jó, beülsz mögé, kiderül, hogy az eddigieknél is zsiványabb, minden hájjal megkent szélhámos volt ez is. Ez is rászedett. Egész nap csak svarcolt, maszekolt a Te károdra.

Hol van a hiba ebben a rémálomban? Ebben az ördögi körben, ami a magyar politikai helyzetet is jól jellemzi? Hát ott, hogy a vezető személyében vagy az ígéretekben próbálsz bízni. Vagy a taxitársaság nevében. Tehát olyan dologban, ami nem megbízható előrejelzője annak, hogy mi lesz a sorsod.

Egy ismeretlen arc alapít egy új taxitársaságot. Platós Taxi néven. Egyetlen taxijuk van, egy kis platós. A sofőr nem is annyira szimpatikus, de mondja, hogy ugorj fel a platóra, elvisz oda, ahova Te szeretnéd. Te csak mosolyogsz, és nevetve megkérdezed, hogy miért éppen őt kellene választanod, amikor ott áll egy csomó profi vezető drága csillivilli autókkal, nyakkendőkben, kipolírozva. A Platós Taxi vezetője elkezdi Neked sorolni a következő dolgokat. A Platós Taxinál van egy központ, ami előre felveszi a címet, és amint letér a taxis a legrövidebb és leggyorsabb útvonalról, akkor a sofőrt a cég azonnal kirúgja, és felvesz egy jobb vezetőt, aki nem a saját érdekeit nézi, hanem arra megy, amerre Neked jó. Így a Platós Taxinál senki nem tud maszekolni. Taxigaranciákat adnak. Felsorol még a sofőr Neked jópár ilyen taxigaranciát, amit más taxitársaságok nem biztosítanak. Egy garanciarendszert kínál Neked, ami azt biztosítja, hogy arra megy a vezető, amerre Neked jó. Magyarul a Platós Taxinál a sofőrök a munkájukat hivatásként végzik. Ide nem jelentkeznek olyan sofőrök, akik maszekolni akarnak a Te károdra. Az ilyen sofőrök elmennek a többi taxitársasághoz dolgozni. Ott nincsenek taxigaranciák.

Mi ebből a tanulság? Az, hogy ne a vezető személyében vagy az ígéretekben bízz! A vezető lelke sötét is lehet, mint az űr. Ne a vezetők személyében bízz! Nézd meg a párt alapszabályában biztosított erénygaranciákat! Ettől lesz egy párt jogilag számonkérhető. A létesítő okiratával ellentétesen ugyanis egyik jogi személy sem működhet. Ellenkező esetben bárki kérheti az ügyészségen a párt felszámolását. Ezek az erénygaranciák tesznek minket első és egyetlen pártként jogilag számonkérhetővé, átláthatóvá, önkorlátozóvá. Ezért nem vállalja ezt másik párt. Hozzánk nem jön olyan, aki nem hivatásból akar politizálni. Az erénygaranciák rendszerét nézd! Amit csak mi kínálunk, és amit más ismert párt nem tud biztosítani. Hiszen ők svarcolnak és maszekolnak a Te károdra. Maffiapártok, bizniszpártok. Az erénygaranciák rendszere az egyetlen dolog, amiben bízhatsz. A vezetők személyében vagy az ígéretekben nem bízhatsz.

Mostmár érted, hogy nem az számít, hogy mi van egy pártvezető lelke mélyén. Nem. Az számít, hogy mi van a Te lelked mélyén. Sötétség vagy világosság. Érted-e, hogy ha politikáról van szó, akkor erénygaranciákat kell elvárnod a pártod alapszabályában?

Politikai Program 2018 (ERÉNY-TERV): itt

Videóink: itt

Társadalmi Szerződés: itt

Nemzetegyesítő Stratégia: itt

Csatlakozás: itt

IBAN: HU91-12076910-01607895-00100001 (Raiffeisen Bank)

Honlapunk: itt

Évkönyv 2017: itt

Platón Párt Szimpatizánsok Facebook csoportja: itt

Az erény legyen veled!


Oszd meg, és uralkodj!

Kelt: 2017.10.15.

Tisztelettel,

PLATÓN PÁRT

Az erény pártja

A PLATÓN PÁRT Elnökségének jóváhagyásával

A cikk a Facebook-on is megtalálható