Díjkitűzés

"Vannak emberek, akik remélik, hogy megtörténik. Vannak emberek, akik akarják, hogy megtörténjen. És vannak emberek, akik megtörténtté teszik." - Michael Jordan

Magyarország Nobel-díjasok hazája volt. Feltalálók hazája. Innovátorok hazája. Mára úgy hazánk, mint az EU egésze is, sajnálatosan lemaradt az USA vagy Japán kutatás-fejlesztési eredményeitől. Míg az USA-ban és Japánban valódi tudományos eredmények születnek, és valódi űrrepülők repülnek, addig hazánkban és az EU-ban csak papíron létezik innováció, amiből maximum papírrepülőket lehet hajtogatni.

Véleményünk szerint a jelenlegi kormányzat teljesen elhibázottan használja fel a kutatás-fejlesztésre szánt EUs támogatásokat. Kijátszák az EU támogatásokat a politikusi maffiacsaládok magánvagyonába, míg világszintű eredményekről egyáltalán nem hallunk. A pályázati dokumentációk szerint minden szépen le van dokumentálva, le van papírozva, csak éppen nem innováció az, ami végül előáll, hanem maximum alapanyag a papírrepülőkhöz.

A Platón Párt a tudományos fejlődés elkötelezett híve. A tudományos megismerés és a tudományos igényesség a művelt ember sajátja és igénye. Megismerni világunkat, és a tudomány segítségével jobbá tenni életünket, növelni szabadságunkat és boldogságunkat. Az erényes gondolkodó ember belső csodája az erkölcs, külső csodája pedig a világegyetem. Ahogy Kant mondta: "Két dolgot csodálok igazán: az erkölcsöt magamban, és a csillagos égboltot magam körül.".

A pályázat alapú állami kutatás-fejlesztési finanszírozást nagyrészt meg fogjuk szüntetni. Ez ugyanis nem az eredményt díjazza, hanem NAGYOTMONDÓ VERSENYt eredményez, amiben kontárok is támogatáshoz jutnak semmi haszon fejében. A nemzet nem profitál belőlük. Csak a politikusi csőcselékcsaládok.

Az elavult, eredménytelen és működésképtelen pályázati modellről át fogjuk alakítani a K+F finanszírozást egy DÍJKITŰZÉS alapú modellre. Ez sikerdíjas utófinanszírozást jelent. Az USA-ban ez kiválóan működik (Challenge néven). Ha már hallottál róluk: XPrize, DARPA, stb. ezek a hívószavak. Itt pénz csak az kap (utólag), aki valódi tudományos áttörést ért el.

A lényeg: A DÍJKITŰZÉS modellben állami támogatást csak az kap, aki már leszállított valami innovációt, méghozzá elsőként. Például eljuttatott a Holdra egy holdjárót (Google Lunar XPrize), aki leggyorsabban szekvenálja az emberi DNS-t (Genomic XPrize), stb. Az állam előre kitűzi az elérendő ambíciózus célt, az üzleti szféra szereplői pedig versenyeznek egymással a díj lehívásáért. Verseny indul a kitűzött díjért. Katalizált verseny.

A DÍJKITŰZÉS jogi hátterét a magyar Polgári Törvénykönyv (2013. V. tv: Ptk.) is ismeri: Ptk. 6:558. §. Ekkor az állam vagy civil szereplő jelentős összeget kínál fel egy tudományos innováció első megvalósítójának. A felajánlott nagy összeg csak akkor kerül elköltésre, ha a tudományos eredmény valóban meg is valósul. Az első, aki eléri a tudományos áttörést, megkapja a pénzt, ám ha a tudományos áttörés nem történik meg, akkor senki nem kap pénzt.

A történelemben számos eestben bizonyított már ez a DÍJKITŰZÉS alapú K+F finanszírozási modell. 1919-ben magánfelajánlásból (Orteig Prize) repülte át egy postás (Charles Lindbergh) a New-York - Párizs távolságot megállás nélkül az Atlanti-Óceán felett, 8 évvel a DÍJKITŰZÉS után. Az egész repülési ipart katalizálta ez a díj. 1980-ban a Fredkin Prize (magándíjkitűzés) vezetett oda, hogy számítógép először győzött sakkvilágbajnok (Kasparov) ellen egy többjátszmás bajnokságon (az IBM Deep Blue nevű mesterséges intelligenciája). DÍJKITŰZÉS alapú modell katalizálja az önvezető autók (DARPA Grand Challenge, Urban Challenge), az űrturizmus (Ansari XPrize), és még számtalan tudományos terület fejlődését. Jelenleg is.

Hol van ehhez a mi velejéig korrupt kormányzati kisebbségünk a szinthez? Hát nem szégyelli magát, aki ilyen rendszert tart hatalmon? Miért nincs Magyarországon világszintű mesterséges intelligencia kutatás? Miért csak papíron vannak eredmények? Amik valójában nevetséges kontáreredmények. Miért az állam szervezi a K+F pályázatok bírálatát, és nem a Magyar Tudományos Akadémia? Hát azért, mert az erre szánt pénzt a maffiacsaládok ellopták, és folyamatosan ellopják. Azért, mert egy DÍJKITŰZÉS alapú modellben nem tudnának lopni.

Egy korrupt rendszerben soha nem fogják bevezetni a DÍJKITŰZÉSt, mert a DÍJKITŰZÉS modellben kizárt a korrupció. Itt nem lehet haveroknak kijátszani a tudományos fejlesztésekre szánt összegeket, így a jelenleg hatalmon lévő erkölcstelen kisebbség soha nem fogja ezt a kiváló modellt bevezetni. Mi bevezetjük.

Aki egy kicsit bővebben is érdeklődik a téma iránt, itt egy 2007-es publikációnk: itt

Már 10 évvel ezelőtt szorgalmaztuk ezt a kormnyzati lépést, ám semmi nem lett belőle, hiszen a DÍJKITŰZÉS alapú modell abszolút kizárja a korrupciót. Amíg erénytelen a hatalom, nem élvezheti a nemzet ennek gyümölcseit. Egy erényes kormányzat alatt viszont lesz lehetőség a megvalósítására. Érjük egy közösen! Az erény legyen velünk!

Csatlakozz! Szüksége van az ügynek rád! Mutasd meg Te is: VAN ERÉNY!

Politikai Program 2018 (ERÉNY-TERV): itt

Videóink: itt

Társadalmi Szerződés: itt

Nemzetegyesítő Stratégia: itt

Csatlakozás: itt

IBAN: HU91-12076910-01607895-00100001 (Raiffeisen Bank)

Honlapunk: itt

Évkönyv 2017: itt

Platón Párt Szimpatizánsok Facebook csoportja: itt

Az erény legyen veled!


Oszd meg, és uralkodj!

Kelt: 2017.08.16.

Tisztelettel,

PLATÓN PÁRT

Az erény pártja

A PLATÓN PÁRT Elnökségének jóváhagyásával

A cikk a Facebook-on is megtalálható