Nyílt levél

Arányos választási rendszer? Red herring a közpénzcsöcsre.

Van több mozgalom is, ami azt tűzte ki célul, hogy még a 2018-as választás előtt arányos választási rendszert kell valahogy elérni. Ez persze gyakorlatilag lehetetlen, de nézzük meg, hogy egyáltalán lenne-e értelme.

A jelenlegi választási rendszer torzít a nyertes párt javára. Nem a Fidesz javára, hanem a nyertes párt javára. Ami másik párt is lehet. Így már viszonylag kevés szavazattal is pártkormányt lehet létrehozni, ahol egyetlen párt diktál az egész nemzetnek. Pláne, ha nem független a törvényhozás a kormánytól (mert az egyéni képviselők székében is pártkatonák ülnek független képviselők helyett). Lásd most.

Úgy alakította ki magának a Fidesz a választójogi szabályokat, hogy kevés választói szavazat esetén is többségi módon kormányozhasson. Azaz több parlamenti képviselői széket kap, mint megérdemelne. De ha másik párt nyerne a választáson, akkor az élvezné ezeket az előnyöket. Felfoghatjuk ezt a „hibát” úgy is, mint erősség, ami stabil kormányzást tesz lehetővé, civakodós koalíciós kormány helyett.

Az arányos választási rendszer lényege, hogy a jelenlegi torzító szabályokat lecseréljék olyanra, ahol a pártok a szavazatokkal arányos mandátumszámmal jutnak be a Parlamentbe. Így a nyertes párt nem élvezne előnyöket. Emiatt nagy valószínűséggel civakodós koalíciós kormány alakulna.

A kisebb és gyengébb ellenzéki pártok számára ez a rendszer nagyon előnyös lenne, mert így ők is könnyebben bejuthatnának a Parlamentbe. Márpedig az ellenzéki pártok már nagyon szeretnének végre hozzáférni a közpénzhez, mert régóta nélkülöznek. Már zörögnek a szárazságtól, olyan régen jutottak közpénzhez.

Előnyös-e az, ha az ellenzéki pártok nagyobb arányban jutnának a Parlamentbe? Szerintünk alapvetően (elméletileg) igen, de van egy óriási bökkenő. A gyakorlat. A magyar helyzet. A jelenlegi ellenzéki pártok ugyanis mind erénytelenek. Csakúgy, mint a Fidesz. Egyik sem vállal erénygaranciákat, így a pártberendezkedésük korrupt. Ezek bizniszpártok. Maffiapártok. Nem tiltják a párthoz köthető vállalkozások számára, hogy induljanak állami tendereken, közbeszerzéseken, pályázatokon. A képviselőiket nem engedik bármikor visszahívni a szavazók által. A pártoknak járó állami közpénz-támogatásokat örömest felveszik. A pártirataik, pénzügyeik, számláik, szerződéseik, partnereik, támogatóik, stb. teljesen átláthatatlan. Nem tudni kik vagy mik állnak mögöttük. Stb. Tehát éppen a PLATÓN PÁRT ellentettjei. Ilyen erénytelen és átláthatatlan pártokat mi nem szeretnénk a Parlamentben látni, még arányosan reprezentáltan sem.

Emiatt a jelenlegi helyzetben az arányos választási rendszernek nem lenne nagy hozománya a polgárok számára. Az egyedüli nyertes néhány kisebb erénytelen ellenzéki párt lenne, amik ugyanúgy nem vállalnak erénygaranciákat, mint a Fidesz, csak éppen más az ideológiájuk. Ahelyett tehát, hogy egyetlen erénytelen párt nyúzna minket, mint most, az arányas választás után mondjuk 8 erénytelen párt végezné ugyanazt, miután leosztották a lapokat egymás között. Merthogy erénytelen pártok a lapokat le tudják osztani egymás között.

Ebből a polgárok semmit nem nyernének. Ez csak az erénytelen ellenzék elhallgattatására lenne jó, ami mint egy ordító csecsemő, befogná a száját egy időre, amíg hozzájut a közpénzcsöcshöz.

Van még egy hátránya az arányos választási rendszernek. Ebben ugyanis a helyi képviselőket nem lehetne visszahívni. Az arányos választási rendszert követelők többsége azt szeretné elérni, hogy csak pártra szavazzunk, egyéni jelöltre ne. Jelenleg egy egyéni képviselőre és egy pártra szavazunk. Ha nem szavazhatnánk egyéni képviselőre, akkor például független képviselő nem is juthatna a parlamentbe. Csak pártkatona. Ez lenne a demokrácia vége. Ebben a rendszerben a választókerületi visszahívás sem működne. Az pedig egyenes út a korrupt politikusokhoz és a pártokrácia totálissá válásához.

Szerintünk a mostani választási rendszer nem olyan rossz, legalábbis abból a szempontból, hogy visszatartja az erénytelen ellenzéki pártokat a hatalomtól. Ebben az erkölcsi fertőben kifejezetten jó.

93 képviselő pártlistáról jut be a Parlamentbe, 106 pedig egyéni jelöltként. A 106 egyéni jelölt lehet pártkatona is és független képviselő is. A 106 egyéni jelölt többségben van a 93 pártlistás képviselővel szemben, tehát akár ma is működhetne a pártfüggetlen törvényhozás. Mégpedig úgy, ha 106 Jedi (független képviselő) jutna be az egyéni képviselők bársonyszékeibe.

De nem független a törvényhozás, mert sajnos a szavazópolgárok az egyéni képviselői helyekre is pártkatonákat juttattak be független képviselők helyett. A kialakult helyzet tehát nem a választási törvény hibája, hanem a szavazók hibája. Ezek a szavazók nem értik, hogy a pártok egy emberként szavaznak, nincs apelláta, minden pártkatonának úgy kell szavaznia, ahogy előírják neki fentről. Így nincs népképviselet. A szavazópolgárok önként eldobták maguktól a népképviselet lehetőségét azzal, hogy pártkatonákat ültettek az egyéni képviselői székekbe is. Az erénytelen pártok nagy örömére.

Ha a szavazópolgárok megértenék a pártfüggetlen törvényhozás fontosságát, akkor minden szavazópolgár független jelöltre szavazna az egyéni képviselői listán pártkatona helyett. Ez a jelenlegi választási törvény alapján is működhet. Nem a választási törvényt kell módosítani, hanem az emberek gondolkozását és hozzáállását. Ha gondolkoznának a polgárok, akkor erre rájönnének. Felérnék ésszel, hogy jobb egy helyi erényes, pártfüggetlen Jedire szavazni, akit nem marionettfiguraként madzagon rángatnak felülről, hogy mire szavazazzon. A helyi független képviselő a helyi érdekeket tudná képviselni. De erre nem jöttek rá a polgárok, másrészt alig indult eddig független jelölt.

Az emberek gondolkozására sajnos az jellemző, hogy nem önállóan gondolkoznak, hanem felülnek egy-egy jól hangzó mainstream propagandára, és azt kezdik el fújni, ahelyett, hogy önállóan gondolkoznának. Az arányos választási rendszer például jelenleg kizárólag a kis erénytelen pártok érdeke. Megfizettek pár színészt, akik adták a nevüket ehhez, mert elkábították őket, hogy ez milyen jó lenne. Hát nem lenne jó a jelenlegi politikai környezben. Erényes ellenzéki pártokkal jó lenne, de erénytelen ellenzéki pártokkal teljesen logikátlan. Egyetlen rabló helyett többet engednénk a hatalom közelébe. Sem a szavazópolgárok, sem a nemzet nem profitálna belőle sokat. Kizárólag az erénytelen ellenzéki pártok, amik nem vállalnak erénygaranciákat.

Sajnos kevesen gondolkoznak önállóan. Ha sokszor ismételnek valamit a TV-ben és a rádióban, akkor az emberek azt kezdik el szajkózni vakon. Pedig a mostani választási törvénnyel is le lehet győzni az Orbán által vezetett zsarnoki pártállamot, ami egyenesen masírozik egy keleti mintájú diktatúrába. A 93: 106 arány a pártlistás pártkatonák és az egyéni jelöltek között szerintünk éppen megfelelő egy demokratikus berendezkedéshez akkor, ha az egyéni képviselői helyekre nem pártkatonákat, hanem független jelölteket juttatunk. Még ha lopni is fog az összes független jelölt, akkor is jobb lesz, mint most. 106 független magánember képtelen annyit összelopni, mint amennyit egy profin megszervezett bűnszervezet maffiagépezete. Pláne, ha erénygaranciákat is vállalnak ezek a Jedik.

Persze ha erényesek lesznek az ellenzéki pártok, és vállalják a platóni erénygaranciákat, akkor majd a pártlistás helyeken megéri arányosan bejuttatni őket a Parlamentbe. Ám még ekkor is, az egyéni képvielők rendszerét mindenképpen fenntartanánk azért, hogy független Jediket is lehessen Parlamentbe juttatni. Hátha lesz egy-két új Széchenyink. Addig viszont egy veszett kutya is elég a Kormányba. Azt az egyet is néhez lesz onnan kiebrudalni.

Az arányos választási rendszer szerintünk tehát egy "red herring" (egy olyan jelenség, ami elviszi a figyelmünket a valódi problémáról). Arról, hogy a végrehajtás (Kormány) és a törvényhozó hatalmi ág nem függetlenek egymástól. Arról, hogy az ismert pártok egyike sem vállal erénygaranciákat. Ezek a valódi problémák. Ezt pedig egy arányos választási rendszer nem oldaná meg, sőt, rontana rajta, hiszen akkor csak erénytelen pártok jutnának a Parlamentbe. Totális pártokrácia. Semmi eséllyel új Széchenyikre. Csak újabb Orbánokra.

Szerintünk a 2018-ban követendő irány a következő:

Gondolkozz önállaón, és írd meg a véleményedet hozzászólésként. A mérgelődő vagy a röhögő ikonra kattints, ha az ellentáborba tartozol. VAN ERÉNY! És jön. Mert akik megértették a PLATÓN PÁRT céljainak kardinális jelentőségét, nem fogják veszni hagyni.

Politikai Program 2018 (ERÉNY-TERV): itt

Videóink: itt

Társadalmi Szerződés: itt

Nemzetegyesítő Stratégia: itt

Csatlakozás: itt

IBAN: HU91-12076910-01607895-00100001 (Raiffeisen Bank)

Honlapunk: itt

Évkönyv 2017: itt

Platón Párt Szimpatizánsok Facebook csoportja: itt

Az erény legyen veled!


Oszd meg, és uralkodj!

Kelt: 2017.07.30.

Tisztelettel,

PLATÓN PÁRT

Az erény pártja

A PLATÓN PÁRT Elnökségének jóváhagyásával

A cikk a Facebook-on is megtalálható